Zaštitni mehanizam od opasnog sunca

5.jpg

Sunce poboljšava cjelokupno fizičko i psihičko zdravlje, kontrolira osnovne tjelesne funkcije poput našeg „unutarnjeg sata“, imunološkog sustava i hormonalne ravnoteže. Osim toga, sunce je odgovorno za proizvodnju vitamina D3, koji je važan za zdravlje kostiju, a šećer na kraju je atraktivan preplanuli ten.

Međutim, blagotvorno sunce ima i svoju tamnu stranu. Često i dugotrajno izlaganje kože suncu bez odgovarajuće zaštite dovodi do gubitka vlažnosti i elastičnosti, što uzrokuje prerane bore i druge znakove starenja kože.

Svako sunčanje nosi rizik od kasnijeg oštećenja kože, zato biste trebali na sve načine spriječiti crvenilo kože i opekline od sunca. Koža ne zaboravlja oštećenja i opekline od sunca jer genetski materijal stanica kože ima „pamćenje“.

Konkretno, sunčeve UV-B zrake su te koje stvaraju opekotine i mogu prouzročiti ozbiljna oštećenja kože. Prema istraživanjima UV-B je povezan s više od 80% slučajeva raka kože. Ustanovljeno je i da se na ljudskoj koži ovo oštećenje događa prije nego što koža pocrveni na suncu, stoga je apsolutno potrebno izbjegavati sunce i zaštititi se čak i od laganih opeklina uzrokovanih suncem.

Infracrveno A (IR-A) zračenje ima sposobnosti prodiranja u hipodermis, najdublji sloj kože i jedan je od glavnih uzroka preranog starenja, gubitak čvrstoće i elastičnosti kože, pojavu dubokih bora i mrlja na koži.

Odgovori na pitanja koja bi Vas mogla zanimati

Koja krema za sunčanje se preporučuje kod neurodermatitisa?

Neurodermatitis je upalna bolest kože povezana sa stvaranjem naslaga prištića na koži i upornim svr...

Što su fotoliaza i liposomi te kako djeluje Ladival Akut Fluid nakon sunčanja?

Ladival Akut Fluid je zaštitni dermatološki proizvod s aktivnim liposomima koji sadrže enzime dobiv...

Mogu li se repelenti koristiti u kombinaciji s Ladivalom?

Odgovarajuća literatura preporučuje nanošenje krema za sunčanje pola sata nakon primjene repelenata...