Zaštitni mehanizam od opasnog sunca

5.jpg

Sunce poboljšava cjelokupno fizičko i psihičko zdravlje, kontrolira osnovne tjelesne funkcije poput našeg „unutarnjeg sata“, imunološkog sustava i hormonalne ravnoteže. Osim toga, sunce je odgovorno za proizvodnju vitamina D3, koji je važan za zdravlje kostiju, a šećer na kraju je atraktivan preplanuli ten.

Međutim, blagotvorno sunce ima i svoju tamnu stranu. Često i dugotrajno izlaganje kože suncu bez odgovarajuće zaštite dovodi do gubitka vlažnosti i elastičnosti, što uzrokuje prerane bore i druge znakove starenja kože.

Svako sunčanje nosi rizik od kasnijeg oštećenja kože, zato biste trebali na sve načine spriječiti crvenilo kože i opekline od sunca. Koža ne zaboravlja oštećenja i opekline od sunca jer genetski materijal stanica kože ima „pamćenje“.

Konkretno, sunčeve UV-B zrake su te koje stvaraju opekotine i mogu prouzročiti ozbiljna oštećenja kože. Prema istraživanjima UV-B je povezan s više od 80% slučajeva raka kože. Ustanovljeno je i da se na ljudskoj koži ovo oštećenje događa prije nego što koža pocrveni na suncu, stoga je apsolutno potrebno izbjegavati sunce i zaštititi se čak i od laganih opeklina uzrokovanih suncem.

Infracrveno A (IR-A) zračenje ima sposobnosti prodiranja u hipodermis, najdublji sloj kože i jedan je od glavnih uzroka preranog starenja, gubitak čvrstoće i elastičnosti kože, pojavu dubokih bora i mrlja na koži.

Odgovori na pitanja koja bi Vas mogla zanimati

Opekline od sunca i crvenilo

Mnogi preplanulu kožu smatraju privlačnom i poželjnom, a poznato je da se sunce brine za opće zdrav...

Koliko dugo je krema za sunčanje učinkovita?

Krema se može djelomično obrisati odjećom ili se njena učinkovitost može smanjiti znojenjem, pranje...

Što su fotoliaza i liposomi te kako djeluje Ladival Akut Fluid nakon sunčanja?

adival Akut Fluid je zaštitni dermatološki proizvod s aktivnim liposomima koji sadrže enzime dobive...